Occult Rituals Over Bucharest

Inca de cand a fost anuntat,acest concert mi-a suscitat un interes deosebit din doua motive: Ragnarok este una din trupele mele favorite din aria black metal si pentru ca,acum 11 ani,imediat dupa aparitia albumului “Diabolical Age”,duceam o corespondenta intensa cu Jontho,tobosarul trupei.Intr-unul din mail-uri l-am intrebat de ce nu vin in Romania pentru un concert.Raspunsul a fost ca ei ar veni cu placere sa cante dar ca ar trebui sa-i cheme cineva si pana atunci nu se intamplase acest lucru.Iata ca in sfarsit cineva i-a chemat si desi concertul era cat pe ce sa nu aiba loc (din mai multe motive pe care le stim cu totii),Ragnarok au cantat nu doar o data,ci de trei ori in Romania,in trei locatii diferite,”beneficiind” de un traseu destul de intortocheat.

Revenind la seara de vineri pot spune ca am avut ceva emotii legate de organizarea concertului.Cateva intrebari justificate imi treceau prin minte:

–         se va tine sau se va anula in ultima clipa,data fiind imaginea promoterului?

–         cum va fi locatia,va beneficia de un sunet bun,va veni lume,etc?

Ajuns la fata locului,spectrul unei seri ratate mi s-a aratat in toata splendoarea lui vazand “scena” clubului (de fapt o incapere golita de mese si scaune) si mai ales spatiul ingust. Incet incet insa,indoiala a facut loc nerabdarii si  mai apoi certitudinii cand,dupa vreo ora si jumatate si 4-5 beri si-au facut aparitia cele doua trupe carand dupa ele instrumentele si cutiile cu merchandise.Staff-ul barului s-a pus imediat pe treaba si in cateva minute totul a fost montat,concertul putand incepe.

Desi activeaza din 1996 si au 4 albume editate,nu auzisem de Nervochaos pana la ora show-ului,asa ca am fost lovit in plina figura de un thrash/death energic,asa cum numai sud-americanii stiu sa faca. Cu un vocal (Daniel Blasphemoon) in mare forma si o sectie ritmica foarte exacta-mi-a placut mult tobarul Edu Lane- brazilienii au prestat un set de piese bazat in mare parte pe ultimul album de studio “Battalions of Hate” scos anul trecut. Piese ca “Total Satan”, “I Fucking Hate You” sau excelentul cover Sepultura “Funeral Rites” au incins atmosfera la maxim,publicul cerand la final un bine meritat bis. Imediat dupa iuresul sud american am dat iama la standul de merchandise pentru a-mi procura ceva materiale,acestea fiind prezente din belsug la niste preturi mai mult decat rezonabile.

Urmau sa inceapa Ragnarok si imi doream enorm ca si ei sa beneficieze de sunetul foarte bun de care s-au bucurat brazilienii. Si asa a fost. Ce a urmat e greu de povestit…In acordurile unui “Intro” trupa a “pasit” pe scena si ,timp de o ora si ceva am avut parte de un adevarat regal black metal.Ca orice trupa norvegiana care se respecta,baietii au etalat cruci intoarse,corpse paint si alte accesorii adecvate.Vocalistul HansFyrste a fost in mare forma,confirmand ca si live “suna” la fel de bine ca si pe cd.Din formula care figureaza pe ultimul album,”Collectors of the King” a lipsit chitaristul Brigge, fiind inlocuit de Bolverk. In spatele tobelor Jontho si-a aratat maiestria,executand cu o usurinta ce numai practica ti-o poate da blast beat-uri ucigatoare si pasaje mid tempo deopotriva,dovedind ca nu degeaba a  “prestat” pe albumul “Demonic Possesion” al co-nationalilor de la Tsjuder.

Set list-ul a fost unul variat,cu piese de pe aproape toate albumele (“It’s War”, Pagan Land”,”In Nomine Sathanas”,”Blackdoor Miracle”,etc),cu un accent pus pe ultimele doua realizari discografice..Sunetul a fost perfect,publicul de nota 10 ( un steag norvegian flutura chiar in primul rand)si dupa o ora si un pic,trupa a parasit scena improvizata in aplauzele publicului.S-a cerut un bis dar dat fiind faptul ca muzicienii trebuiau sa plece imediat dupa concert in Slovacia totul s-a terminat aici.A mai fost timp si pentru niste poze si autografe cu cei pe care i-am asteptat atat de mult.

Pentru mine a fost o seara memorabila si-l felicit pe organizator si pe cei din club care au facut o treaba exceptionala intr-un timp atat de scurt.Imi doresc ca si dupa concertul Primordial sa ma simt la fel cum m-am simtit vineri seara…dar asta depinde si de promoter.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: