Ganduri ramase de-aseara:Rezident Ex live Bucuresti 21.09.2012

“Si anii ce s-au scurs”: nimic nu putea reda mai bine ca acest vers ce s-a intamplat vineri seara in Bucuresti.

Una din cele mai bune vesti din 2012 a fost pentru rock-ul romanesc  intoarcerea lui Kempes in tara. Misterul era maxim: va mai canta, mai poate, ce trupa are?. Rand pe rand raspunsurile au venit, incet, incet, cum intra trenul in gara. Da, Kempes va canta, da, mai poate si trupa se numeste Rezident Ex. In afara de el, formatia e compusa din 2 fosti membri Cargo, Tavi Iepan si Adrian Popescu, impreuna cu Christian Podratzki, Matthias Lange (ex Metalium) si Florin Cvasa.

Pe langa celelalte concerte pe care noua trupa le-a sustinut prin tara (in Timisoara, in Vama), cel de pe 21 Septembrie era singurul din Bucuresti pe anul asta. Si trupa nu putea rata tocmai Bucurestiul, acolo unde Kempes este atat de iubit. Iar asta s-a vazut vineri seara, la Arenele Romane. Principala grija a tuturor era sa nu ploua, deoarece orasul a fost invadat de o ploaie de toamna cu o noapte inainte. Ar fi fost pacat ca acest concert sa fie privat de prezenta unui public numeros tocmai din cauza ploii, dar din fericire nu a fost asa.

Am ajuns la Arene pe la 7 seara, la timp pentru a ma pregati de trupa din deschidere, Desant din Timisoara. Surpriza mea cea mare a fost sa-l vad la bass pe Alin Achim, ex-Cargo, deci pe undeva coleg cu Kempes acum cativa ani buni. Adeptii un heavy metal corect, in forta, catchy, cu un vocal carismatic, timisorenii au incins si pregatit atmosfera pentru ce avea sa vina. Dupa circa o jumatate de ora, cei de la Desant s-au retras, nu inainte de a oferi un bis celor prezenti la Arene, care deveneau din ce in ce mai nerabdatori in a vedea Rezident Ex odata pe scena.

Dupa tragerea la sorti a castigatorilor celor 2 chitari puse la bataie de organizatori si sponsori, in uralele celor peste 25oo de oameni si-au facut aparitia pe scena cei 5 “timisoreni”. Al saselea s-a lasat un pic asteptat si, in timp ce “Buletinul de Stiri”  incepea, Arenele au luat foc iar Kempes a pasit pe scena bucuresteana dupa 8 ani distanta impreuna cu emotiile de rigoare. “Vad programul la TV” a fost versul fredonat la unison de cei prezenti, timp in care mie nu-mi venea a crede ca dupa atatia ani o trupa romaneasca produce atata emotie si aproape umple Arenele Romane.

Reactia publicului a fost incredibila, aproape toti, cu mic cu mare (nu, nu e cliseu, e adevarul) au sarit, au batut din palme si au cantat cot la cot cu cei de pe scena. Concertul a avut de toate pentru toti: emotii, solo-uri nebune, Matthias Lange aratandu-ne ca n-a stat degeaba in Metalium pret de 11 ani si 8 albume, Christian Podratzki si-a imblanzit bass-ul cu arcusul Jimmy Page style spre deliciul audientei iar acelasi Matt Lange, pe langa tigara ‘postita” cu Kempes m-a facut sa ma cred la un concert Immortal, scuipand foc pe scena. Iar Kempes? Ei bine Kempes a fost cum il stiam dar de 10 ori mai bun. Aceeasi prezenta carismatica, un frontman innascut si o voce de exceptie. Vocea care ne-a lipsit atatia ani. Faptul ca au 3 chitaristi atarna extrem de greu, trupa suna inchegat si modern, cu totul altceva decat intalnim la formatiile noastre autohtone, iar sectia ritmica e extraordinara, pedala dubla a lui Florin Cvasa  facand ravagii printre noi astia, amatori de metal extrem.

Din toate piesele cantate vineri seara (si au fost ceva,credeti-ma), Povestiri din Gara a fost fara discutie cea mai asteptata de public, cei mai “batrani” aducandu-ne aminte cu nostalgie de ea si de ce a insemnat Cargo la inceputurile sale. Recunosc fara rusine ca versurile si refrenul acestei piese intotdeauna m-au facut sa-mi dea lacrimile, dar vineri seara a fost ceva mai mult de atat: a fost bucuria regasirii cu oamenii care au compus-o, au cantat-o si cu vocalul care a dus-o la excelenta. Piesa asta fara Kempes nu are nici un farmec. Punct.

Pentru ca acest come back sa fie reusit 110%, trupa a fost chemata de 3 ori la bis, spectatorii nedorind sa-i lase sa plece de pe scena pe cei care, cu muzica si prestatia lor au adus bucurie si tristete si nostalgie si speranta in sufletul lor. Dar distractia nu s-a terminat aici, petrecerea continuand pana spre dimineata in clubul Ageless, acolo unde dragostea rockerilor bucuresteni s-a vazut cu adevarat, membrii trupei fiind de-a dreptul asaltati toata noaptea pentru poze, autografe, povestiri si amintiri.

Seara de 21 septembrie a fost o seara magica pe care am petrecut-o cu Rezident Ex si care sper din tot sufletul ca se va repeta atunci cand trupa va sustine concertul de lansare al primului album ce trebuie sa apara anul acesta.

Pana atunci :”Nu ne opreste ploaie nici soare nici vant”.

Setlist, in no particular order:
Buletin de Stiri

Oglinda

Camera Viselor

Roy Black Sabbath

Catedrala Sufletului

Iarna

Soldatul Cazut

Povestiri din Gara

Brigadierii

Inchis Caz de Boala

Pompierul Atomic

Fotografia

Metamorphosis (Metalium Cover)

One thought on “Ganduri ramase de-aseara:Rezident Ex live Bucuresti 21.09.2012

Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: