Dordeduh in concert la Bucuresti, 27.10.2012 AB

Dordeduh, un nume din ce in ce mai vehiculat in ultimul timp. De ce? Simplu. Pentru ca tocmai au lansat primul album si pentru ca urmau sa cante la Bucuresti dupa o pauza de aproape 2 ani de zile. Niciodata, cred, o lansare de album a unei trupe romanesti de metal extrem nu a suscitat atata interes pe cat a facut-o anuntul ca DDD se pregateau sa lanseze urmarea fireasca a EP-ului “Valea Omului” anul acesta, sub egida Prophecy Records. Iar anuntul unui mini turneu romanesc a picat exact la fix pentru cei ce vroiau sa vada la lucru trupa lui Hupogrammos et Co.

Unde va avea loc concertul? In Fabrica spuneti? Pe ce data, va rog? Aaa, pe 27, e perfect, pica sambata, deci putem sta mai mult. Si cat e biletul? 35 de lei in avans si tot atat la intrare? Pai e perfect, merci mult, ne vedem acolo. Si, sa vezi si sa nu crezi, am stat la coada la intrare in seara de sambata, pentru ca, spun cat se poate de serios, chiar ERA coada, dragii mei. Si nu la sfintele moastele datatoare de sperante false si iluzii desarte (aia era vis a vis si va mai continua pana marti, bucuresti, coafura rezista), ci la biletele de intrare in Fabrica.

Line-up-ul serii se anunta super promitator, cei de la Sunset in the 12th House aveau sa deschida show-ul, urmati de trupa timisoreana Nomega, iar last but not least, DDD inchideau cercul magic al serii bucurestene. Prevazut sa inceapa la 19.30, concertul a avut o mica intarziere datorata unui soundcheck prelungit, dar asta nu a fost un impediment major si, imediat ce s-a putut intra, lumea a umplut micuta dar primitoarea sala din club.

Despre Sunset nu stiam eu prea multe, nu mai avusesem placerea de a-i vedea sau asculta asa ca spiritul meu era curios sa vada (auda, mai bine zis) despre ce era vorba. Singurul lucru stiut era ca trupa continea cam o jumatate din DDD, adica Edmond, Sol Faur si Ovidiu la percutie. Si surpriza fost mare si placuta. Un post rock/metal, interpretat in forta dar cu melodie, aproape fara voce, s-a revarsat de pe micuta scena si m-a invaluit timp de 4 (?) piese.

Am inteles de la un prieten ca noul album se va numi “Mozaic” si va fi lansat ulterior. Sincer, de abia astept sa-l cumpar, desi probabil muzica nu va mai suna la fel “acasa” asa cum a sunat aseara live. Sunet foarte bun, interpretare impecabila si melodie cat curpinde (ma repet, dar asa este. Mi-a placut teribil dialogul percutie/tobe de pe primele doua piese). Edmond anunta ultima piesa si gata, baietii fug sa-si traga sufeltul si sa se schimbe pentru ceea ce avea sa fie momentul culminant al serii.

Intre timp, pauza de adapat si de socializat un pic, dupa care urmeaza Nomega, o trupa tanara  de stoner/post rock din Timisoara. Sincer, dupa muzica celor de la Sunset, nu mai aveam rabdare de inca o portie de post rock asa ca am cam numarat minutele pana sa se termine concertul lor. Asta nu inseamna ca nu au sunat bine, ba din contra, dar nefiind stilul meu preferat de muzica, as fi preferat sa dau FFW. Sunt convins ca, intr-o alta ocazie, as aprecia mai mult muzica lor, mai ales ca au ce arata. Si, apropos, am ramas placut surprins sa vad ca Nomega au editat si un split pe LP, scos in Germania, ceea ce pentru o trupa romaneasca (si de underground, pe deasupra) nu e chiar putin lucru.

Inca o pauza, “pardon, pardon”, am ajuns in fata de tot si astept sa inceapa concertul. Ma uit intrebator in spatele meu si vad ca sala e aproape full, ceea ce ma bucura nespus. Si, dupa un mini sound check de rigoare, se incepe in forta cu “Pandarul”, urmat de “Cumpat”. Poate o mica problema de sunet, dar clar una mare de echilibru, micuta scena din Fabrica nefiind destul de incapatoare pentru cei sase membri DDD si intrumentele lor. Asta ma face iar sa ma gandesc cu ciuda ca nu avem (si) o locatie ca lumea care sa primeasca si trupele ce au nevoie sa se desfasoare pe scena. Fabrica e nemaipomenita, bine ca exista, fara ea chiar nu stiu ce ne-am face, dar uneori nu e de-ajuns. (ca o mica paranteza, sa vad eu cum o sa incapa The Devil’s Blood saptamana viitoare, ca si ei sunt 6).

Trecem peste toate astea si revin la concert. Pentru mine, muzica DDD e ceva mistic, o evadare din realitatea imbecila in care traiesc, un mod oniric de ma teleporta pe culmi muntoase batute de vant si carari acoperite de frunze din paduri intunecate. Combinarea elementelor folclorice melodioase (tambal, toaca, voce) cu agresivitatea black metal-ului fac din muzica DDD un mod perfect de a calatori intr-o lume arhaica, poate imaginara, dar foarte plina de viata si de spiritualitate.

Trupa a cantat practic tot albumul “Dar de Duh”, pentru moment neavand si alte piese disponibile, dar show-ul a fost exceptional. Conexiunea dintre cei sase membri este foarte puternica si, fara a presta un joc de scena deosebit (exceptie face Alina, al carei headbanging furios in spatele clapelor este de mare efect ) grupul emana o siguranta si o forta  uimitoare. Momentul incredibil cand publicul a preluat batand din palme ritmul hipnotizant de la sfarsitul piesei “Jind de Tronuri”a fost magic, stabilind si legatura dintre trupa si cei prezenti in sala. Ultimele doua piese au fost “Flacararii” si “Dojana”, ultima necesitand si un mic efort din partea lui Edmond si al Alinei pentru a putea sufla cum trebuie in cele 2 tulnice pe care le-au adus cu ei.

Indata ce show-ul s-a terminat, am ramas cu un sentiment de bucurie si de implinire in suflet, intai pentru ca  in sfarsit am vazut live aceasta trupa si apoi pentru ca muzica lor, atat pe vinyl, dar mai ales in concert, imi transmite acea stare de evadare de care vorbeam mai sus. O experienta deosebita (atat auditiva cat si imaginara) care sper sa se repete atunci cand va fi momentul potrivit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: