Best albums of 2012 AB. So far, so good: (OFERMOD, MARDUK, DEGIAL, THERION)

Asa cum am anuntat cu surle si trambite in post-ul de inceput al acestui blog minunat, imi voi exprima niste pareri personale, deci pur subiective, despre unele albume aparute anul acesta, albume care si-au lasat amprenta adanc intiparita pe “retina” mea muzicala. Nu am fost si nici nu voi un “critic” muzical  in adevaratul sens al cuvantului (las asta in seama adevaratilor din presa de specialitate romana-hahahaha) dar punctul meu de vedere e cel al unui ascultator avid de muzica, deci am tot dreptul sa ma pronunt.

Nu ma cantonez intr-un anumit gen muzical, ba dimpotriva, spectrul preferintelor mele este destul de variat, de la black la death, trecand prin occult retro hard rock si de ce nu, chiar gotic. Dar sa vedem care sunt albumele ce m-au marcat pana acum anul acesta, intr-o ordine aleatorie:

MARDUK – “SERPENT SERMON” – CENTURY MEDIA

DEGIAL – “DEATH’S STRIKING WINGS” – SEPULCHRAL VOICE

DENIAL OF GOD – “DEATH AND THE BEYOND” – HELLS HEADBANGERS

JESS AND THE ANCIENT ONES – S/T – SVART RECORDS

THERION – “LES FLEURS DU MAL”

DORDEDUH – “DAR DE DUH” – PROPHECY PRODUCTIONS

OFERMOD – “THAUMIEL” – SPINEFARM RECORDS

Cum cei din urma au fost intodeauna cei dintai asa voi incepe cu noul disc Ofermod, un album sugestiv intitulat “Thaumiel“, adica in Kabbalah iudaica  “gemenii lui dumnezeu” sau “dualitatea fortelor opuse lui dumnezeu”. Nu voi intra in detalii pentru ca nu ma pricep la asa ceva iar a bate campii nu are rost.

Albumul e proaspat, a aparut de cateva zile, lansat de casa finlandeza Spinefarm, un lucru oarecum surprinzator daca ne gandim la roster-ul acestei case si la faptul ca pana acum Ofermod erau sub contract cu Norma Evangelium Diaboli, un nume de referinta in lumea metalului blasfemic. Dar poate acum ei vor avea o raza mai mare de actiune si vor ajunge la mai multe urechi datorita faptului ca Spinefarm sunt distribuiti de Universal Music. Sa mai spuna cineva ca metalul extrem e numai in underground:).

Dupa o mica pauza de cam 4 ani de zile, iata ca formula invingatoare M.Belfagor si Tehom revine din nou in forta cu acest album, compus din 8 piese ce se intind pe o durata de aproximativ 50 minute. Asa cum ne-au obisnuit, cei de la Ofermod nu canta despre flori si peisaje idilice, dar canta tousi despre dragoste. O dragoste poate putin bizara, pentru fata intunecata a omului si a vietii, o dragoste ce se transforma in adoratie pentru Diavol si ura fata de divinitate. Inutil sa precizez ca tot conceptul lui “Thaumiel” se bazeaza pe filosofia magiei anti-cosmice, pornind de la tilurile pieselor si terminand cu versurile si lay-out-ul booklet-ului. Poate este un trend, poate nu, dar de la o vreme incoace acest tip de “Orthodox Religious Metal of Death” prinde tot mai mult si din ce in ce mai multe trupe, din diverse colturi ale lumii se arata interesate de aceste aspecte ale vietii spirituale.

Dupa pauza pe care au folosit-o pentru concerte si colaborari cu alte trupe, Ofermod inventeaza in 2012 continuarea logica a lui “Tiamtu“, un album mai matur, mai rafinat si mai bun. Stilul este acelasi, greu, apasat, riff-urile sunt din ce in ce mai spre death metal, iar vocea lui Tehom este incredibila, de multe ori acesta lasa impresia ca a inregistrat partile vocale in timp ce avea crize profunde de posedare diabolica (asta ca sa nu spun ceva mai rau:) ). Astfel, pe langa obisnuitele tipete si growl-uri tipice genului, avem momente de clean vocals, ca un fel de incantatii ce te duc imediat cu gandul la o vocea unui preot ce oficiaza o slujba, cel mai probabil neagra (vezi “Undead Moon”, piesa pe care apare ca guest vocalist alt om “in toate mintile”, Nicklas Kvarforth).

Omul responsabil cu toate instrumentele, Micayah Belfagor s-a descurcat de minune si de data aceasta, tobele sale trecand de la blast beat-uri furioase la pasaje lente, aproape doomy,ce contribuie din plin la atmosfera sinistra si lugubra a albumului.

Thaumiel” degaja  prin toti porii sai o atmosfera mistica,  morbida,  cu iz de cripte umede si intunecate, data de clapele inteligent folosite sau de corul macabru cu iz malefic ce razbat din piese ca “Sisters of Rapture and Pestilence”, “Calling of Setnacht Twofold Triunity”, “Undead Moon” sau “Chosheckh En Sof”.

Efortul celor doi suedezi este cu atat mai apreciabil cu cat a devenit din ce in ce mai greu sa scoti un album decent in perioada aceasta, datorita multitudinii de trupe, de curente, de mode. Decat sa scoti albume dese, proaste si neinspirate, mai bine astepti  momentul oportun cand inspiratia atinge apogeul si lanzezi “urgia” asupra omenirii. Asta  a facut Ofermod si ce a iesit se aude in “Thaumiel“.  Un album solid, variat, care pe mine cel putin m-a atins de la prima ascultare.

Line Up:

M.Belphagor – toate intrumentele

Christian Larsson – bass

Tehom – voce, chiatra

Tracklist:

1.Sisters of Rapture and Pestilence

2.Black Gate

3.Calling of Setnacht Twofold Triunity

4.Undead Moon

5.Prayers Unto Warped Eternities

6.Chosheckh En Sof

7.Chained To Redemption

8.Via Noctis:Veil of Gargophias

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: