Ganduri, pur si simplu.

Stau adesea si ma intreb o chestie: de cate ori poate iubi cineva cu adevarat in viata? Si aici nu ma gandesc la iubirile platonice din copilarie sau la iubirea de familie. Ma gandesc la a iubi cu pasiune, cu ardoare, o persoana de sex opus (sau nu numai, dupa caz).

Viata ne rezerva multe suprprize, de foarte multe ori avem impresia ca am iubit, iubim, ca am gasit persoana potrivita, dar dupa ceva timp acest lucru se dovedeste a nu fi adevarat si atunci apare reactia, poate de inteles, de negare:

“Jur ca nu voi mai  iubi niciodata, jur ca nu mai voi mai implica emotional”.

Asta e exact ca deja celebra replica de dupa o betie crunta : “Jur ca nu voi mai bea nicioadata”. Sigur, pana a doua zi cand esti vazut cu paharul in mana, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

La fel si in dragoste. Nimic nu e mai neadevarat ca a spune ca nu vei mai iubi niciodata.

“Dar ce anume declanseaza aceasta iubire, de unde vine ea mai exact? Si cand iti dai seama ca iubesti cu adevarat si nu e doar o iluzie, o parere?”

Eu cred ca putem iubi cu adevarat de mai multe ori in viata asta. Imi place sa le numesc “iubiri de epoca”, adica intr-o anumita perioada a vietii iubesti altfel, de fiecare data diferit. In adolescenta iubesti primar, fara griji, esti dornic de experiente si ai impresia ca intalnesti marea dragoste mereu. Dupa despartire iti dai seama ca nu a fost nimic serios, te scuturi si treci mai departe.

Pe la 20 de ani, parca vezi lucrurile cu alti ochi, dar tot nu iei in serios dragostea asta. Iubim sa nu fim singuri. Dar iata ca si aceasta poveste s-a terminat. Realizezi ca te-a afectat mai mult decat ai fi crezut, te-ai gandit mai mult la despartirea asta. Poate chiar ai si suferit un pic.

“Hmmm, ce e chestia asta?”

Iti indrepti camasa, iti faci freza si mergi mai departe… Iata ca treci de 25 de ani si te indragostesti nebuneste. Te bulverseaza, te da peste cap. Deja incepi sa fii responsabil, te gandesti serios la anumite lucruri. Ti se pare ca persoana de langa tine e prima pe care ai iubit-o cu adevarat, celelalte iubiri nici nu au existat vreodata, nimic nu se compara nici pe departe cu ce simti acum. Dar oare chiar e pe bune ce ti se intampla? Esti tu sigur suta la suta ca cea pe care zici ca o iubesti este cea potrivita, “aceea”, pe care ai cautat-o si crezi ca ai gasit-o?

Inima iti spune ca o iubesti, dar mintea iti spune ca nu e ea “aceea”.

“Ce ma fac, voi mai avea destula dragoste de oferit aceleia pe care o caut de fapt? Daca tocmai pe ea nu o voi mai putea iubi pentru ca am ramas cu sufletul gol?”

Nu e asta o ironie, te intreb? Sa iubesti pe cineva care nu simti ca nu e persoana potrivita? Din fericire, te scutesc de chin si iata, te desparti si de data asta. Doare. Doare al naibii de tare si acum chiar iti juri ca nu vei mai iubi vreodata. Te vei juca doar, fara sa te implici cu adevarat.

“Lasa- i pe altii sa se implice, eu unul m-am saturat”.

E perfect normal sa gandesti asa, stai linistit. Nu-i nimic in neregula cu tine. Vei mai iubi, iti spun eu, doar ca nu stii tu inca. Si va fi si mai puternic decat tot ce ai iubit pana acum. Pentru ca in sfarsit vei gasi persoana potrivita.

“Da’ de unde stii tu, ba, ce se va intampla si care e persoana potrivita pentru mine?”

Uite ca stiu, pentru ca se vede pe tine, in tine. Daca te-ai vedea si tu in oglinda, mi-ai da dreptate.

Ai trecut de atatea ori pe langa ea, ai fost in locuri din care ea tocmai pleca, te-ai asezat la masa la care ea tocmai a stat minute inainte, poate ai si privit-o in ochi o secunda si habar nu ai avut ca peste ani, o vei intalni cu adevarat.

Te gandeai la ea cand,  plin de suferinta iti imaginai cum arata. Nu-i vedeai fata, nu-i stiai numele, nu o distingeai dar iti inchipuiai ca undeva, acolo, EA exista cu adevarat si poate si EA se gandeste la “tine” in acelasi timp. Sub cerul asta atat de gri al vietii, amandoi va cautati unul pe altul fara sa fi avut habar ca existati in acelasi univers haotic. Cel putin pana acum.

Si iata cum, la un moment dat, cand nu te asteptai, ai cunoscut-o. In carne si oase. Si ti-a placut. Chiar foarte mult. Dar te-ai gandit oare ca o vei putea iubi? Te-ai gandit oare ca atunci cand totul s-a aranjat de la sine si ranile s-au inchis, voi doi chiar veti fi impreuna?

“Daca imi spuneai asta acum 1 an, as fi zis ca faci misto de mine”.

Da, poti spune asta, desi stiu ca undeva adanc in sufletul tau te gandeai de mult la asta. Doar ca nu stiai cand se va intampla. Ei, uite ca cea pe care o inchipuiai cu ochii mintii in noptile tarzii pline de dezamagire si frustrare are un chip, un trup, un nume.

“Si crezi tu ca acum o sa fie in sfarsit bine?”

Asta numai tu stii, dar de obicei simti cand e vorba de EA. Iti dai seama imediat si nu te vei insela. Iar eu cred ca stii raspunsul deja. Trebuie doar sa ai grija. Cautarea ta a luat sfarsit.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: