Rezident Ex in concert la Bucuresti (opening act – Alice Null) – Martie 2017 AB

Aseara in Club Quantic a avut loc lansarea oficiala a noului album al trupei Rezident EX, sugestiv intitulat Audio Doping. Aflati in plin turneu national de promovare al albumului, trupa timisoreana a facut un popas si in Bucuresti, in Quantic, acolo unde circa 150 de oameni s-au adunat pentru a se bucura de muzica lor.

Trupa care a deschis concertul a fost Alice Null, un grup tanar din Bucuresti, aflat la doar al 3lea concert din scurta lor cariera. Formata din Alice Null (voce+efecte) si Alex Void (chitara+efecte), trupa bucuresteana canta un dark neo folk aflat in totala opozitie cu heavy metalul pe care il baga baietii din Rezident Ex.
Dar cum extremele se atrag, acest lucru nu a facut decat sa sporeasca ineditul serii, astfel ca prin muzica lor etherica si pe alocuri depresiva, Alice Null au reusit sa transforme sala din Quantic intr-un loc plin de intimitate si introspectie.

Alice Null Band live

Reactia publicului prezent in numar destul de mic, ce-i drept (dar absolut normal daca te gandesti ca trupa e inca o mare necunoscuta publicului authoton), a fost pozitiva si incurajatoare, astfel ca dupa cele 30 de minute alocate initial, Alice Null si-au incheiat recitalul cu un bis cerut de oamenii aflati in fata scenei.

Per ansamblu, desi la prima vedere alaturarea lor cu Rezident Ex poate parea bizara, duo-ul Alice Null si-a facut foare bine treaba si au demonstrat ca de la show la show trupa creste si se incheaga din ce in ce mai bine. Cu o singura caseta demo la activ, Null and Void (aparut anul trecut la Valse Sinistre) trupa a compus si aranjat materialul ce va fi disponibil pe primul album care probabil va aparea anul acesta. Printre piesele cantate aseara au fost Reminiscence, In My Dreams, You, To Be Alive si Everything Stops.

Dupa change over-ul de rigoare, a fost randul trupei timisorene sa acapareze (la propriu) scena din Quantic si sa dea drumul la show. Din pacate pot spune ca nu prea a fost atat de multa lume cum m-as fi asteptat, dar totusi cei care au fost au facut atmosfera de-a lungul intregului concert si au cantat alaturi de trupa aproape la fiecare piesa. Pana la urma nu conteaza cantitatea, ci calitatea iar acest lucru s-a vazut din plin si aseara. Faptul ca trupa nu-l mai are pe Kempes ca vocal probabil i-a facut pe unii sa se distanteze de muzica celor de la Rezident Ex, dar din punctul meu de vedere consider ca asta e o mare greseala deoarece si fara acest vocalist baietii stiu si pot sa cante la fel de bine (daca nu chiar si mai bine). Noul vocal Sebastian Simonis si-a intrat foarte bine in rol si desi registrul lui vocal seamana destul mult cu cel al lui Kempes, a reusit sa-l faca repede uitat pe acesta.

Rezident Ex live Bucuresti

Dovada ca trupa nu statea intr-un singur muzician, fie el si foarte carismatic, este si faptul ca piesele vechi, de pe albumul Alpha inregistrat cu Kempes, suna mult mai bine in noua formula. Formula care s-a imbogatit cu un tobar excelent, britanicul Mark Cross (ex Helloween, Firewind, Nightfall, Scorpions, Tank, Metalium), de o factura heavy metal care pur si simplu da alt feeling si ritm trupei timisorene. Piesele sunt mai in forta, ritmul e mai sustinut si pedala dubla face minuni atunci cand e mai multa nevoie de ea.

Playlistul Rezident Ex de aseara a fost unul pe masura, impartit din belsug intre cele 2 albume editate pana acum (Alpha si Audio Doping). Ambele discuri au avut cate 7 piese alese de pe ele, “surprizele” venind de la Povestiri din Gara si Brigadierii, care figureaza ca bonus pe al doilea album si care evident ca nu puteau lipsi dintr-un show Rezident Ex.

Energia noului vocal s-a transmis si celorlalt membri ai trupei, astfel ca Mattias, Tavi , Christian si Mark au fost in permanenta in priza pe toata durata show-ului. Ca la orice show al unei trupe de heavy metal adevarate am avut parte si de un moment personal al chitaristului Mattias Lange, dupa piesa Roy Black Sabbath si un altul, la fel de energic, al tobarului Mark Cross, intre Omul si Lasa-ma sa zbor.

Revin un pic la Sebastian Simonis, noul vocal, a carui prezenta scenica a fost demna de orice vocal heavy metal care se respecta. Pustiul a sarit, a comunicat cu publicul, a facut show in permanenta. Imi place foarte mult atitudinea lui deoarece nu e usor sa il inlocuiesti pe Kempes. Dar el nu doar l-a inlocuit, ci l-a facut uitat, iar asta e un lucru mare. Cum spuneam mai sus, o parte din fanii si prietenii trupei l-au urmat pe Kempes si au parasit corabia Rezident Ex, dar din punctul meu de vedere, doar ei au de pierdut deoarece Sebastian si compania au demonstrat ca exista viata si dupa o legenda. Felicitari trupei ca si-a gasit in sfarsit formula actuala, mi se pare una extrem de solida si potrivita pentru ceea ce inseamna Rezident Ex in 2017.

Spre finalul concertului, asa cum se anuntase si pe afisul evenimentului, urmau sa apara si cativa invitati, prieteni de o viata ai timisorenilor. Astfel, inainte de Povestiri din Gara au aparut pe scena Teo Boar (chitara), Leo Iorga (voce) si Vlady Cnejevici (clape). Momentul a fost destul de emotionant datorita starii destul de precare de sanatate a lui Leo Iorga, care totusi nu l-a impiedicat sa cante cu pofta alaturi de prietenii lui, omul bucurandu-se de fiecare moment petrecut pe scena.

Rezident Ex live with friends

A doua piesa cantata in aceasta formula extinsa a fost Brigadierii, alt classic hit Cargo, de pe albumul de debut Povestiri din Gara. Noile interpetari ale acestor piese demult intrate in istoria muzicii rock romanesti sunt super misto si perfect adaptate zilelor noastre (ritmuri mai rapide, mai multa pedala dubla, solo-uri mai agresive), dovedind inca o data ca a fi muzician adevarat inseamna ca uneori e bine sa te adaptezi timpurilor moderne, si nu sa traiesti in trecut la infint.

Dupa Brigadierii trupa a spus adio si a iesit de pe scena, dar la insistentele publicului a revenit pentru un encore, interpretand inca o data piesa Noi sa fim Noi, o piesa care este facuta pentru a fi cantata live, alaturi de public. Un ritm catchy, simplu si cu un refren usor de retinut, Noi sa fim Noi e ideala pentru a inchide un concert Rezident Ex, mai ales ca live are o viteza in plus fata de varianta de pe disc.

In concluzie, seara trecuta a fost una extrem de reusita, m-am bucurat foarte mult ca am vazut doua generatii de trupe si muzicieni la un loc – una noua si care promite mult, venita din urma, adepta a unui stil mai putin popular si ascultat la noi (Alice Null) si una old school, cu muzicieni care au facut istorie cu trupele in care au cantat (Rezident Ex). Astfel de evenimente sunt extrem de binevenite si pot sparge tiparele bine impamantenite la noi cand trupele de deschidere trebuiau sa sune la fel ca headliner-ul.

Play list Alice Null:

1.Reminiscence
2.In My Dreams
3.Strangers
4.The Change
5.You
6.To Be Alice
7.Lullaby
8.Everything Stops

Play list Rezident Ex:

set list Rezident Ex

Alice Null:

https://www.facebook.com/alicenullband/
https://alicenull.bandcamp.com/releases
https://www.youtube.com/channel/UCvAQc2jcfpHtzM-xLUuBjQg

Rezident Ex:

https://www.facebook.com/RezidentEx/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: